26/12/2010 18:34:02 UTC+01:00

Kerk van Lutselus stort in na middernachtmis.

De kerk van Lutselus die kort na de middernachtmis op kerstnacht grotendeels was ingestort is ondertussen helemaal gesloopt. De 2 muren en de toren die na de instorting nog overeind stonden, zijn uit veiligheidsoverwegingen naar beneden gehaald.

Hieronder kort mijn relaas over de gebeurtenissen van 25 december 2010.

- Omstreeks 4h00 hebben de muren en het dak het begeven onder de zware last van de sneeuw.
- De eerste veiligheidsmaatregelen worden genomen door brandweer en gemeentepersoneel. De Pastorijstraat wordt afgesloten en niemand mag nog in de buurt komen van de kerk owv bijkomend instortingsgevaar.
- Er worden contacten gelegd met de verzekeringsmaatschappij en om 14 u. komt de expert van Ethias ter plaatse.
- De expert, enkele mensen van het kerkfabriek, de school en enkele schepenen beslissen om de muur aan de kant van de school onmiddellijk te laten slopen owv het instortingsgevaar.
- Aannemer De Coster Henri uit Peer wordt gecontacteerd en gaat onmiddellijk akkoord om de slopingswerken uit te voeren.
- Om 18h30 vraagt burgemeester Steegmans aan mij als schepen van openbare werken om de coördinatie te doen van de uit te voeren werken en om de nodige beslissingen te nemen.
- Ik stel voor om de toren te inspecteren omdat er geen enkel risico mag genomen worden.
- Brandweercommandant Swijsen, werkleider dienst gebouwen Kris Colemont en ikzelf inspecteren via de brandweerladder de toren van nabij. Het was snel duidelijk dat de toren verscheidene barsten vertoonde en dat de veiligheid niet meer kon gegarandeerd worden.

Het besluit stond vast, onmiddellijk slopen van de toren.
- Wij wachten op de grote kraan die een hoogte kan bereiken van 22 meter en uit Mol moest worden overgebracht. Omstreeks 19u.30 arriveerde dit gevaarte in Diepenbeek.
- Na het volledig afsluiten van de N76 werd de toren omstreeks 20h30 gesloopt.
- Door vallende brokstukken werd een elektriciteitskast beschadigd en kwamen enkele woningen, de verkeerslichten en de openbare verlichting zonder spanning te zitten. In minder dan een uur werd dit euvel hersteld door Infrax.
- De technische dienst heeft nog tot voorbij middernacht gewerkt om de Pastorijstraat weer toegankelijk voor het verkeer te maken.
- Ook werd door de technische dienst van de gemeente de volledige kerk omheind om veiligheidsredenen en om diefstal te voorkomen.

Ondanks dat het erg is voor de parochianen dat de kerk van Lutselus is verdwenen ontsnapt Diepenbeek aan een heuse catastrofe !!! Vrijdag zaten er nog 400 kinderen in de kerk en tijdens de nachtmis om en bij de 200. Hier kan men dus spreken over een geluk met een ongeluk.


 

  • picture
  • picture

reacties: 1

Reacties: 1

27/12/2010 02:10:58 UTC+01:00

Bezoeker: bezoeker

Diepenbeek heeft een kerk minder, maar het had een heel stuk erger kunnen zijn...

Plaats reactie:

Provider login

Naam

Url:

terug

PUUR-Diepenbeek
Politiek Uit Uw Regio