13/03/2019 00:00:00 UTC+01:00

Schepenen en voorzitter gemeenteraad ontzet uit hun ambt

Eind januari dienden de partijen PUUR-Diepenbeek en PRO3590 een bezwaarschrift in tegen de voordrachtsakten voor de aanstelling van de burgemeester, de schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad en de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst die door de partijen N-VA, CD&V, VLD en Groen werden neergelegd bij de Gouverneur en algemeen directeur van de gemeente Diepenbeek.

Op woensdag 6 maart 2019 werd dit bezwaarschrift behandeld en moesten alle betrokken partijen verschijnen voor de raad voor verkiezingsbetwistingen, een administratieve rechtbank te Brussel.

Vandaag, een week later, heeft de raad voor verkiezingsbetwistingen besloten dat de voordrachtsakten vóór de verkiezingen getekend werden en dat deze bijgevolg ongeldig zijn.

Met een belangrijk citaat uit het vonnis kunnen we dit vaststellen:

Het tijdstip van ondertekening is wel degelijk van belang, waarbij immers minimaal respect dient verleend te worden aan de wil van de kiezer en het democratisch proces van de verkiezingen. Een ondertekening vóór de verkiezingen maakt daarop een flagrante inbreuk.”      (Bron: 1819-RVERKB-0042, 11 maart 2019)

Het voltallige schepencollege wordt dus, met onmiddellijke ingang, ontzet uit hun bevoegdheden en er kunnen nieuwe coalitie onderhandelingen volgen.

Burgemeester Rik Kriekels zal later nog moeten verschijnen voor de Raad van State. Daar zal men oordelen of ook hij zijn mandaat van burgemeester moet inleveren hetgeen hij verkregen heeft met dezelfde handtekeningen als de schepenen.

Het volledige vonnis kan u HIER nalezen.

nog geen reacties

Reacties:

nog geen reacties.

Plaats reactie:

Provider login

Naam

Url:

terug

PUUR-Diepenbeek
Politiek Uit Uw Regio